Całkowite zaćmienie Księżyca - 28 sierpnia 2007r.

Całkowite zaćmienie Księżyca - 28 sierpnia 2007r. - AstronomiaWczesnym rankiem, we wtorek 28 sierpnia spełnią się sny wielu fanów astronomii. Będzie bowiem miało miejsce barwne, całkowite zaćmienie Księżyca. Będzie ono widoczne na Oceanie Spokojnym we wschodniej Australii w zachodniej części Ameryki Północnej i na Alasce; w pozostałej części Australii przy wschodzie Księżyca, w pozostałej części Ameryki Północnej oraz w Ameryce Południowej przy zachodzie Księżyca.

W Polsce zaćmienie to będzie niewidoczne. Wydarzenie rozpocznie się 54 minuty po północy PDT (0754 UT) gdy Księżyc będzie wchodził w cień Ziemi.

Początkowo, zmiany będą niewidoczne. Peryferie cienia Ziemi będą tak blade jak Księżyc więc obserwator nawet nie będzie zdawać sobie sprawy, że coś się dzieje. Ale zaraz po tym nastąpi zaskakująca metamorfoza. Około 2:52 PDT (0952 UT), kolor Księżyca zmieni się z księżycowo-szarego na słoneczno-czerwony. Całość zjawiska potrwa 90 minut.

sfera czasowa początek całkowitego zaćmienia koniec całkowitego zaćmienia
EDT (Eastern) 05.52 am 07.22 am
CDT (Central) 04.22 am 06.22 am
MDT (Mountain) 03.22 am 05.22 am
PDT (Pacific) 02.22 am 04.22 am
Alaska 01.22 am 03.22 am
Hawaii 11.52 pm (27 sierpnia) 01.22 am

Źródło: http://science.nasa.gov

Odsłony: 2408
Kategoria: