Top 10 - kosmiczne produkty żywnościowe

Top 10 - kosmiczne produkty żywnościowe - AstronomiaCzasy gdy astronauci musieli łykać pastę mięsną prosto z metalowych tubek dawno minęły. Serwis www.space.com opublikował wykaz 10 najpopularniejszych "kosmicznych" produktów żywnościowych.

Miejsce 10 - Koktajl z krewetek

Na Ziemi może być smacznym aperitifem, ale również dla wielu astronautów jest przedmiotem uwielbienia... Dlaczego? Otóż w stanie nieważkości płyny w ciele nie odpływają w kierunku nóg, co powoduje przekrwienie głowy i przytępienie zmysłu smaku. Charakterystyczny i intensywny smak koktajlu z krewetek wyróżnia się na tle innych potraw.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;


Miejsce 9 - Ziarna pomidorów i bazylii

Wystrzelono je poza atmosferę w celach czysto reklamowych. Potem amerykańscy uczniowie w ramach eksperymentów na lekcjach biologii wyhodowali dorosłe rośliny i porównano je z tymi typowo "ziemskimi". Niektórzy twierdzą, że pomidory z przestrzeni to prawdziwe "delicje".

 

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 8 - „Antimatter”

Jest to napój energetyczny, mieszanka witamin i minerałów, którą wysłano w kosmos również w celach czysto reklamowych.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 7 - "chińskie" zupki

Jest to jedno z kosmicznych dań, które od początku podbiło serca załóg wahadłowców. Po raz pierwszy zupki zostały wypróbowane na pokładzie misji STS -114 w 2005 i od tego czasu stały się "obowiązkowym" składnikiem menu. Producentem zupek jest amerykańska firma Nissin. Makaron został "przerobiony" i jest fabrycznie formowany w niewielkie kulki, tak aby można było je od razu włożyć do ust. Zupkę przygotowuje się podobnie jak jej ziemski odpowiednik – do opakowania wystarczy dodać nieco gorącej wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza (w wahadłowcu nie ma wrzątku). Producent oferuje cztery smaki zupek.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 6 - „Canasnaks”

To okrągłe ciastka o średnicy złotówki, które można wkładać do ust bez kruszenia. Bardzo szybko stały się popularne i to nie tylko wśród astronautów. Pierwszy raz ciasteczka poleciały w kosmos z kanadyjskim astronautą Davem Williamsem na promie kosmicznym STS – 118.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 5 - Pikantny zielony groszek

Jest orbitalnym przebojem ze względu na ostry, pikantny smak według przepisu popularnego w USA szefa kuchni Emerila Lagasse.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 4 - Coca-Cola i Pepsi

W 1985 roku do wzięcia udziału w eksperymencie medycznym związanym z badaniem zmysłu smaku NASA zaprosiła oba koncerny. Jednak astronauci uznali doświadczenie za nieudane, ponieważ z powodu braku lodówki napojów nie udało się schłodzić do odpowiedniej temperatury, a po otwarciu puszek niemal cała ich zawartość zamieniała się w pianę. Coca Cola poleciała w kosmos kilka lat później – jednak wtedy koncern wyposażył astronautów w specjalne podciśnieniowe kubki pozwalające na komfortowe spożywanie tego jednego z najbardziej tuczących napojów na świecie.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 3 - Napój pomarańczowy

Sproszkowany napój o smaku pomarańczowego zdobył sławę w 1960 roku podczas programu Gemini. Astronauci mają także do wyboru soki o smaku winogronowym, grejpfrutowym i mango. Ich producentem jest znany na całym świecie koncern Kraft.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 2 - "Kosmiczne" lody

Cieszą się one dużą popularnością w kosmosie. Po otwarciu opakowania można poczuć się dziwne – bo nie są one ani zimne, ani wilgotne. Więcej – są suche jak kreda. A jednak po skosztowaniu ich czujemy na języku znajomy smak rozpuszczających się „waniliowych na patyku”. Astronauci mogli również skosztować prawdziwych lodów, choć miało to miejsce tylko w czasie jednej misji.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Miejsce 1 - Czekoladki w cukrowej polewie

Jest to prawdziwy kosmiczny przysmak - cukierki M&M. Oficjalnie Agencja NASA nazywa je „czekoladkami w cukrowej polewie” by uniknąć kryptoreklamy, choć nie zawsze się to udaje. W 1996 roku Shannon Lucid przebywającej na rosyjskiej stacji orbitalnej MIR w czasie transmisji telewizyjnej wyrwało się zdanie: „do pełni szczęścia brakuje nam tylko trochę więcej „M&M-sów”. Hasło reklamowe: „rozpuszczają się w ustach, a nie w dłoniach” w stanie nieważkości nabiera nowego znaczenia, ponieważ astronauci nie muszą w ogóle brać cukierków do rąk. Po prostu otwierają opakowanie i wyłapują fruwające w powietrzu słodycze jak ryby pokarm w akwarium.
Tyle, że dzieje się to ponad 300 kilometrów nad Ziemią w statku kosmicznym pędzącym z prędkością ponad 17 000 km/h.

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

Inne kosmiczne słodycze to lodowe cukierki czy lizaki w kształcie rakiety :)

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

float: left; background: none repeat scroll 0% 0% #ffffff; padding: 4px; margin: 0pt 8px 0pt 0pt; border: 1px solid #DDDDDD;

I kto powiedział, że po lądowaniu na Księżycu podbój kosmosu stał się nudny?

Źródło: www.space.com

Odsłony: 13603
Kategoria: