Kwiaty Wszechświata cz.1

Kwiaty Wszechświata cz.1Świecące oko NGC 6751
Przy użyciu Kosmicznego Teleskopu Hubble'a astronomowie uzyskali niezwykłe obrazy mgławicy planetarnej NGC 6751. Świecąca jak olbrzymie oko mgławica w konstelacji Aquila jest chmurą gazu wyrzuconego kilka tysięcy lat temu z gorącej gwiazdy widocznej w jego centrum.

Obserwacje Hubble'a zostały uzyskane w 1998 roku za pomocą WFPC2 (Wide Field Planetary Camera2) przez zespół astronomów pod kierownictwem Arsen Hajian z US Naval Observatory w Waszyngtonie. Zespół Hubble Heritage, pracujący w Space Telescope Science Institute w Baltimore przygotował odwzorowanie kolorów przez połączenie zdjęć WFPC2 wykonanych za pomocą trzech różnych filtrów kolorów, które izolują gaz mgławicy o różnych temperaturach.
Mgławica pokazuje kilka niezwykłych i słabo poznanych cech. Kolor niebieski oznacza najgorętszy świecący gaz, który tworzy mniej więcej okrągły pierścień wokół centralnej gwiazdy. Kolory pomarańczowy i czerwony pokazują miejsca chłodnego, który ma tendencję do układania się w długie ciągi od gwiazdy centralnej ku rejonom postrzępionego pierścienia na krawędzi zewnętrznej mgławicy.
Pochodzenie tych chłodnych chmur w mgławicy jest nadal niepewne, natomiast wiadomo, że na kształty ciągów ma wpływ promieniowanie i wiatr gwiazdowy płynący od gorącej gwiazdy w centrum.

 

Kwiaty Wszechświata cz.1

Zdjęcie w pełnym wymiarze jest tutaj.


Kozibród Łąkowy
Kozibród łąkowy jest rośliną dwu- lub wieloletnią o wysokości 30-120 cm. Kwitnie od maja do sierpnia. Owoc wygląda jak duży dmuchawiec. Charakterystyczny obfity mleczny sok barwi na czerwono.
Kozibród łąkowy jest rośliną pospolitą; występuje w całym kraju na łąkach, polanach i przydrożach. Kiedyś był uprawiany jako warzywo. Korzenie (zbierane jesienią lub na wiosnę) należy ugotować, kroić w plastry i przyprawiać solą, pieprzem, olejem i cebulą lub czosnkiem niedźwiedzim. W ostateczności można jeść na surowo.
Młode liście i pędy kozibrodu można jeść surowe w formie sałatki lub przecieru. Liście kozibrodu zawierają cukier inulinę - mają bardzo łagodny smak. Starsze trzeba gotować na jarzynę (jak szparagi) lub używać do robienia zupy.

Autor: Tadeusz Solecki

Odsłony: 2207